Pakistan’ın Yanındayız

Pakistan Büyükelçisi H.E. Muhammad Syrus Sajjad Qazi, Keşmir Dayanışma Günü çerçevesinde yapılan Hindistan İşgali'nde Keşmir: Çalınmış Bir Cennet adlı programda İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) öğrenci ve akademisyenleri ile bir araya geldi.

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse’nin katıldığı ve İKÇÜ Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kerem Batır’ın moderatörlüğünü yaptığı programda konuşan Qazi, Keşmir sorunu hakkında bilgi verdi. Keşmir’deki sorunun temelinde halkın kendi kaderini belirleyememesinin yattığı söyledi. Büyükelçi Sajjad Qazi “5 Şubat Keşmir Dayanışma Günü çerçevesinde İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi öğrenci ve akademisyenleri ile bir arada olmaktan son derece mutluyum. Başta Rektör Sayın Prof. Dr. Saffet Köse olmak üzere hepinize teşekkür ediyorum. Keşmir, Hindistan’ın işgali altında ve Keşmir’de durum giderek kötüleşmektedir. Keşmir’de Birleşmiş Milletler (BM) kararına uygun olarak bir an önce referandum yapılmasına ihtiyaç vardır. Ben bu toplantıda da bu konuyu tekrar gündeme getirmek istiyorum. Bakın COVID-19 sürecinde Keşmir’de halka sağlık hizmeti sunulmamıştır. İnsanlar kaderlerine terk edilmiştir. İnsani yardımların bölgeye ulaşması engellenmiştir. Yıllardır bölge nüfusunun yapısının değiştirilmesine yönelik baskıcı bir anlayış sürdürülmeye devam ettirilmektedir. Bu çabalara rağmen Keşmir’in %60’dan fazlası Müslümandır ve bilmeniz lazım ki Müslümanlara hiçbir hak tanınmıyor. Biz tekrar ve altını çizerek Keşmir’de uluslararası hukukun işletilmesini talep ediyoruz” dedi. Toplantının moderatörlüğünü yapan İKÇÜ Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kerem Batır ise “Keşmir sorunu uluslararası hukuk açısından son derece önemli bir konu ve Keşmir’de uluslararası insan hakları temel prensipleri ihlal edilmektedir. Özellikle Cenevre Sözleşmesi bu bölgede uygulanmamaktadır. BM, Keşmir sorununun çözümüne katkı sunan bir yaklaşım sergilemeli ve kararlara saygı göstermeli, bir an önce halkoylaması yapılmalıdır” dedi.

Rektör Prof. Dr. Saffet Köse ise Keşmir’de yaşanan ve demografik yapıyı değiştirmeye dönük çabalara dünyanın sessiz kalmaması gerektiğini söyledi. Rektör Köse “Keşmir sorunu fakında olmamız gereken bir konu ve bu konuda uluslararası kamuoyunu harekete geçirmek gerekiyor. 70 yılı aşkındır çözülmeyen bu soruna dünyanın kulaklarını kapatmış olması, kabul edilemez. Geçmişten bu güne güçlü bağlarla bağlı olduğumuz Pakistan’a destek olmak adına ülke olarak önemli çabaların gösterildiğine de şahidiz. Keşmir Dayanışma Günü nedeniyle yaptığımız bu konferans ile farkındalık oluşturmaya da çalıştık. Öncelikle insani adımların Keşmir’de atılmasına ve bölgedeki koşulların ortadan kaldırılmasına ihtiyaç var. Ama en başta bu konunun uluslararası arenada taraf bulmasını sağlamak zorundayız. Ben Sayın Büyükelçiye verdiği bilgiler için teşekkür ediyorum. Haklı mücadelesinde onların yanındayız” dedi. Webinar olarak yapılan etkinlik katılımcıların sorularına Büyükelçi tarafından verilen yanıtlarla sona erdi.