Yeni Dünya Düzeninde Yapay Zekâ Çok Önemli

Yapay Zekâ ve Veri Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Rektör Prof. Dr. Saffet Köse’yi ziyaret etti.

Kurulum aşamasında sona gelinen İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Yapay Zekâ ve Veri Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi yönetimi, Rektör Prof. Dr. Saffet Köse’yi makamında ziyaret ederek çalışmaları hakkında bilgi verdi. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Adnan Kaya’nın yer aldığı ziyarete merkezin yönetim kurulu üyeleri Prof. Dr. Ayşegül Alaybeyoğlu, Doç. Dr. Dr. Aytuğ Onan, Doç. Dr. Merih Palandöken Dr. Öğr. Üyesi Serpil Yılmaz, Dr. Öğr. Üyesi Osman Gökalp ve Dr. Öğr. Üyesi Esra Aycan Beyazıt katıldı. Ziyarette konuşan Prof. Dr. Prof. Dr. Ayşegül Alaybeyoğlu, merkezin çalışma alanları hakkında bilgi verdi ve bir an önce sahada çalışmalar yapmak için heyecan içinde olduklarını söyledi. Prof. Dr. Alaybeyoğlu: “Yapay zekâ konusunda Türkiye’de bir numara olmak istiyoruz. Bunun için Rektörümüzün liderliğinde ve Prof. Dr. Adnan Kaya Hocamızın katkılarıyla iyi bir ekip oluşturduk. Veri Bilimi konusunda önemli adımları atmıştık. Bildiğiniz üzere Yazılım Mühendisliği alanında tezli ve tezsiz yüksek lisans programları ile uzaktan eğitim tezsiz yüksek lisans programlarını geçtiğimiz dönemlerde hayata geçirmiştik. Gelinen noktada oldukça önemli çıktılara ulaştık. Programlarımız ciddi düzeyde rağbet gördü. Şimdi doktora programı açmaya çalışıyoruz. Böylelikle daha kapsamlı çalışmaları yapmak amacındayız. Bilgiişlem ekibimiz ile birlikte önemli projeleri planladık, uyguluyoruz. Yapay zekânın bizim önemli değerlerimizden biri olan Üniversite Bilgi Yönetim Sistemi (UBS) ile entegrasyonuna yönelik çalışmalar planlıyoruz. Merkezimizin tam olarak kurulması ile sahada olmak ve sanayi ile işbirliklerini hemen hayata geçirmek istiyoruz. Biz ekip olarak verdiği destek için Rektörümüze teşekkür ediyoruz” dedi.

“Üretmeden özgür olunamaz”

Rektör Prof. Dr. Saffet Köse, dünyanın her alanda yapay zekâyı kullanmaya yöneldiğini, elde büyük yığınlar halinde verinin yapay zeka olmadan kullanımının mümkün olmadığını söyledi. Rektör Köse: “Son gelişmeler gösterdi ki sosyal olaylar da dâhil olmak üzere yapay zekâ her geçen gün tüm alanlarla daha fazla girecek. Uzay yolculuğumuzun konuşulduğu bir ortamda sizin çalışmalarınızın önemli katkısı olacağını düşünüyorum. Ülkemizin stratejik hedeflerine dijitalleşme, yapay zekâ ve veri işleme boyutunda üniversite olarak önemli katkıları verecek gücümüz, yeteneğimiz ve en önemlisi ekibimiz var. Üretmeden özgür olamayacağımızı pandemi örneği açık biçimde ortaya koymuş durumda. Biz üniversite olarak her alanda üretmek durumundayız. Her zaman ifade ettiğim şeyi tekrarlamak istiyorum. Dört duvar arasında kalacak bilginin kimseye bir yararı yok. Biz akademik olarak üretmek ve ürettiğimizin yaşama geçmesini sağlamak zorundayız. Bugün yapay zekâ ve dijitale ayak uydurma çerçevesinde gelişen yeni bir dünya düzeni kuruluyor. Biz de bu yeni düzenin önemli aktörleri olmak yönünde çaba gösteriyoruz. Ben siz akademi insanlarının bu denli heyecanlı biçimde projeler içinde yer almanızdan son derece memnunum. Sizlere güveniyoruz ve sizlerin daha fazla katkı yapması, daha çok üretmesi için; ülkemize katkı sunması için ne gerekiyorsa sonuna kadar yanınızdayız” dedi.