Prof. Dr. Demirkıran’a Belgesel Ustası Onur Ödülü

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Medya ve İletişim Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cenk Demirkıran, Kültür ve Sanat Belgeselleri Film Festivali’nde belgesel ustası onur ödülüne layık görüldü.

Bu yıl ilki düzenlenen Dijital Detaylar Kültür Sanat Belgeselleri Film Festivali 20-21 Şubat 2021 tarihleri arasında pandemi koşulları nedeniyle online olarak gerçekleştirildi. Youtube üzerinden de canlı yayınlanan festivale birçok akademisyen ve belgesel yönetmeni katıldı. Yönetmenliğini yaptığı “Yukarı Deniz” ve “In Home Land After 70 Years” adlı belgesel filmleri ile Özel Seçki & Belgesel Ustası Ödülleri kategorisinde festivale katılan Demirkıran’ın İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Medya Merkezi bünyesinde çektiği, Yapımcılığını Doç. Dr. Nazım Ankaralıgil’in, görüntü yönetmenliğini ise Dr. Öğretim Üyesi Halit Kartal’ın üstlendiği “89 Yazı” adlı belgesel film de festivalde gösterildi.

Online yapılan festival ödül töreninde Demirkıran’ın, belgesel sinemanın akademik yönüyle sınırlı kalmayarak, çarpıcı hikâyeleri ve hikâyelerin kahramanlarını sinema sanatıyla buluşturmak nedeniyle, festival komitesi tarafından Belgesel Ustası Onur Ödülüne layık görüldüğü açıklandı. Prof. Dr. Ceyhan Kandemir’in Festival Direktörlüğünü yaptığı festivalde birçok farklı üniversiteden ve farklı çalışma alanlarından jüri üyesi belgesel filmleri değerlendirdi.  Doç. Dr. Özlem Arda, Dr. Öğr. Üyesi Sinem Tuna, Dr. Öğr. Üyesi Özlem Tuğçe Keleş, Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Ayar, Öğr. Görevlisi Görkem Katmer, Gazeteci Serap Belet Douillet, Yazar Sinan Akyüz ve Belgesel Fotoğrafçı Mehmet Oflazoğlu’nun değerlendirdiği belgesel filmlere özgün yapım tasarım, başarılı yönetmen, yaratıcı kurgu ve etkileyici senaryo/hikaye kategorilerinde ödüller verildi.

Panellerle Anadolu Uygarlıkları Ve Görsel Düşünceye Dair Önemli Konular İşlendi

Film gösterimlerinin yanı sıra düzenlenen panellerle belgesel sinema hakkında önemli tecrübeler ve bilgiler paylaşıldı. Prof. Dr. Ceyhan Kandemir’in  moderatörlüğünde “Görsel Düşünce Yolculuğunda İpşiroğlu ve Eyüpoğlu Belgesellerinin Önemi” başlıklı panelde Prof. Dr. Zehra İpşiroğlu, Dr. Öğr. Üyesi Hakan Aytekin ve yönetmen Hasan Özgen belgesel sinemanın Türkiye’deki yolculuğuna değinirken  Dr. Öğr. Üyesi Sinem Tuna moderatörlüğünde “Türk Belgesel Sinemanın Mavi Anadolu Düşüncesinden Günümüze” başlıklı panelde Prof. Dr. Cenk Demirkıran ve Doç. Dr. Hüseyin Kurtuluş Özgen Halikarnas Balıkçısı’ndan başlayarak Anadolu’dan günümüze belgeselciliğin değişen anlatım biçimlerine değindiler. Son panelde ise Dr. Öğr. Üyesi Cansu Özdenak’ın moderatörlüğünde “akademide belgesel film eğitimi” başlığı ile farklı eğitim modelleri ve üretim ilişkileri ele alındı. Dijital Detaylar tarafından düzenlenen Kültür ve Sanat Belgeselleri Film Festivali’nin önemli bir özelliği de, sinema televizyon alanında çalışan uygulamacı akademisyenler tarafından hayata geçirilmiş olması.

Ödül ile ilgili Prof. Dr. Cenk Demirkıran şunları söyledi: “Bu anlamlı ödüle beni layık gören festival komitesi ve jüri üyelerine teşekkür ederim. Öğrenciliğimden beri ve hala belgesel sinema yapıyorum çünkü yaşamı belgeleyip estetikle birlikte bir anlatıya dönüştürmeyi ve böylece kültürel belleği geleceğe aktarmayı heyecan verici buluyorum.”